Świetna włoska kuchnia
Pragniesz smacznie zjeść? Spośród wielu alternatyw, które proponuje europejska sztuka kulinarna na wyjątkową uwagę zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to mnogość smaków, kolorów oraz duża dawka zdrowia.
Typowe włoskie smaki
Standardowemu Polakowi restauracja włoska, łączy się głównie z pizzą i makaronem i czasem z owocami morza. Podczas gdy włoskie dania to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.
Podstawowe posiłki włoskie
Makarony są podstawą włoskiej kuchni. Włosi gotują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wymyśleć składniki których nie da się dołączyć do makaronu. włosi gotują Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, powodują, że makarony nie są w stanie się znudzić.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza to niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To też lasagne, gnocchi, piada i szeroki wybór słodyczy – np. granita czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film