Dania staropolskie ciągle w modzie

Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się osobistymi tradycjami, obrządkami i czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa i łatwa. Większości z nas łączy się tylko z pierogami (które są wybitnie cenione na całym globie), schabowym, mizerią i kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za lokalne, zwłaszcza z powodu podawania ich na obszarach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one łączone zwykle z Polską. Można dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają nienagannie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy również żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to wyłącznie pożywienie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych dań, specyficznych dla różnych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się jednakże powtórnie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie towary i składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak w samej rzeczy niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film