ile kawy w kawie?

Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Historia kawy zaczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i używali owoce kawowca. Jednak wówczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy teraz, czyli pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele kucharzyli owoce kawowca oraz mieszali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie pielęgnowano celowo w konkretnych celach, jedynie zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Sporo wieków później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a w takim razie jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym coraz to bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc różne modyfikacje, by zdobyć przeróżne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Obecnie większość spożywanych artykułów jest dla nas niesłychanie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga dużego trudu. co to jest kawiarka Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to wybitnie śladowe przypadki. Toteż też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a także wyśmienitego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film